Obuka za korišćenje softvera u Sloveniji

U periodu od 13. do 17.07.2022. pojedini članovi projektnog tima bili su u Sloveniji na Biotehničkom fakultetu, Univerziteta u Ljubljani. Cilj putovanja je bio obuka za procene genomskih oplemenjivačkih vrednosti kod mlečnih goveda. U tu svrhu je prof. dr Klemen Potočnik sa svojim saradnicima pripremio predavanja na temu genomske selekcije u malim populacijama goveda i upotrebe softvera specijalizovanih za procene genomskih oplemenjivačkih vrednosti, te pripremu podataka za analizu. Predstavljena je i veb aplikacija za prikazivanje rezultata koja ima otvoren pristup. Takođe, ukratko su predstavljena dva projekta. Jednim rukovodi prof. dr Klemen Potočnik, a odnosi se na uvođenje genomske selekcije u populacije holštajn frizijske i braon svis rase goveda u Sloveniji i odobren je u okviru poziva Evropsko partnerstvo za inovacije (EIPs). Drugi projekat se odnosi na digitalizaciju u stočarstvu i to je projekat Ministarstva poljoprivrede Republike Slovenije.

Ispred katedre za genetiku, biotehnologiju i imunologiju životinja prof. dr Tanja Kunej je sa svojim saradnicima pripremila veoma interesantne prezentacije u vezi upotrebe SNP čipova u populacionoj genetici. Takođe, prof. dr Peter Dovč je pokazao laboratorije i opremu za molekularno genetske analize.

U toku obuke članovi tima su obišli i ogledno imanje na kome se uzgajaju konji i živina. Fakultet ima i imanje za uzgoj drugih vrsta životinja ali s obzirom na to da se jedan od radnika razboleo (kovid), nije bilo moguće ga obići.

Na kraju obuke se diskutovalo o mogućnostima za dalju saradnju, pre svega u oblasti govedarstva i konjarstva. U narednom periodu saradnja će se nastaviti kroz obradu podataka za doktorsku disertaciju, a zatim i kroz pisanje naučnih radova čime bi se stekli uslovi i za prijavljivanje zajedničkjih projekata i udruživanje baza podataka za procene oplemenjivačkih vrednosti.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://bioitgenoselect.polj.uns.ac.rs/index.php/sr/2022/07/obuka-za-koriscenje-softvera-u-sloveniji/