Rad sa rezultatima projekta objavljen u časopisu „Animals“ (open access)

Ponosno objavljujemo da je rad članova projekta objavljen u časopisu „Animals“ sa otvorenim pristupom.

Štrbac L, Pracner D, Šaran M, Janković D, Trivunović S, Ivković M, Tarjan L, Dedović N. Mathematical
Modeling and Software Tools for Breeding Value Estimation Based on Phenotypic, Pedigree and Genomic
Information of Holstein Friesian Cattle in Serbia. Animals. 2023; 13(4):597. doi: 10.3390/ani13040597

Rad se može naći na https://www.mdpi.com/2076-2615/13/4/597

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://bioitgenoselect.polj.uns.ac.rs/index.php/sr/2023/02/rad-sa-rezultatima-projekta-objavljen-u-casopisu-animals-open-access/

Predstavljanje postera na EAAP 2022

Momčilo Šaran, član projekta, je u septembru bio učesnik na konferenciji: „73rd Annual Meeting of the European Federation of Animal Science (EAAP)“, koja se održavala u Portu, Portugalija.

Na konferenciji je predstavljen rad pod naslovom: „Genetic polymorphism of milk proteins in Holstein cattle population from Serbia“, dok je u okviru poster sesije predstavljen pod nazivom: „High quality and sustainable milk and meat products from cattle“.

EAAP22_38_Momčilo_Šaran_poster

Reč je o najvećoj evropskoj konferenciji iz oblasti stočarstva sa preko 1000 prezentacija.  Samim tim, konferencija je bila prilika za upoznavanje sa najnovijim istraživačkim trendovima u stočarstvu, razmenu saznanja sa ostalim učesnicima i sticanje novih kontakata.

Prezentovani radovi su pokrivali široki spektar tema iz oblasti koje su uključivale: genetiku životinja, ishranu životinja, menadžment u stočarstvu, zdravlje i fiziologiju životinja, kao i proizvodne sisteme u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, svinjarstvu, konjarstvu, ribarstvu, smanjenje emisije gasova staklene bašte, upotreba insekata u ishrani stoke i dr.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://bioitgenoselect.polj.uns.ac.rs/index.php/sr/2022/10/predstavljanje-postera-na-eaap-2022/

Obuka za korišćenje softvera u Sloveniji

U periodu od 13. do 17.07.2022. pojedini članovi projektnog tima bili su u Sloveniji na Biotehničkom fakultetu, Univerziteta u Ljubljani. Cilj putovanja je bio obuka za procene genomskih oplemenjivačkih vrednosti kod mlečnih goveda. U tu svrhu je prof. dr Klemen Potočnik sa svojim saradnicima pripremio predavanja na temu genomske selekcije u malim populacijama goveda i upotrebe softvera specijalizovanih za procene genomskih oplemenjivačkih vrednosti, te pripremu podataka za analizu. Predstavljena je i veb aplikacija za prikazivanje rezultata koja ima otvoren pristup. Takođe, ukratko su predstavljena dva projekta. Jednim rukovodi prof. dr Klemen Potočnik, a odnosi se na uvođenje genomske selekcije u populacije holštajn frizijske i braon svis rase goveda u Sloveniji i odobren je u okviru poziva Evropsko partnerstvo za inovacije (EIPs). Drugi projekat se odnosi na digitalizaciju u stočarstvu i to je projekat Ministarstva poljoprivrede Republike Slovenije.

Ispred katedre za genetiku, biotehnologiju i imunologiju životinja prof. dr Tanja Kunej je sa svojim saradnicima pripremila veoma interesantne prezentacije u vezi upotrebe SNP čipova u populacionoj genetici. Takođe, prof. dr Peter Dovč je pokazao laboratorije i opremu za molekularno genetske analize.

U toku obuke članovi tima su obišli i ogledno imanje na kome se uzgajaju konji i živina. Fakultet ima i imanje za uzgoj drugih vrsta životinja ali s obzirom na to da se jedan od radnika razboleo (kovid), nije bilo moguće ga obići.

Na kraju obuke se diskutovalo o mogućnostima za dalju saradnju, pre svega u oblasti govedarstva i konjarstva. U narednom periodu saradnja će se nastaviti kroz obradu podataka za doktorsku disertaciju, a zatim i kroz pisanje naučnih radova čime bi se stekli uslovi i za prijavljivanje zajedničkjih projekata i udruživanje baza podataka za procene oplemenjivačkih vrednosti.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://bioitgenoselect.polj.uns.ac.rs/index.php/sr/2022/07/obuka-za-koriscenje-softvera-u-sloveniji/

Obuka odgajivača i predstavnika odgajivačkih organizacija – Seminar odgajivačkih organizacija

Obuka odgajivača i predstavnika odgajivačkih organizacija je nastavljena na Seminaru odgajivačkih organizacija u stočarstvu AP Vojvodine koji je organizovao Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu kao glavna odgajivačka organizacija. Stručna predavanja seminara su organizovana u Vrnjačkoj banji u periodu od 29.05. do 01.06.2022. gde je rukovodilac projektnog tima doc. dr Ljuba štrbac održala predavanje na temu Bioinformatički pristup oplemenjivanju mlečnih goveda primenom genomske selekcije. Cilj predavanja je bio da se prikaže veb aplikacija koju će odgajivači i odgajivačke organizacije moći da koriste kako bi efikasnije sprovodile poslove vezane za formiranje planova parenja i praćenje proizvodnih osobina mlečnih goveda.

ПРОГРАМ СЕМИНАРА ОО 2022

Drugi deo Seminara je organizovan kroz radionicu Primena informacionih tehnologija u sprovođenju odgajivačkih programa koja je održana na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu od 6. do 9.6.2022. Članovi projektnog tima su uzeli aktivno učešće i organizovali obuku za predstavnike glavnih odgajivačkih organizacija sa sledećim temama:

doc. dr Ljuba Štrbac Genetski parametri u oplemenjivanju životinja; Uvod u Wombat

prof. dr Nebojša Dedović – Ocena komponenti varijansi; Postavljanje modela

doc. dr Doni Pracner – Baze podataka

Prezentacije:

01 Ljuba Štrbac Genetski parametri u oplemenjivanju životinja

02 Nebojša Dedovic Ocena komponenti varijansi

02 Nebojša Dedovic Postavljanje modela

03 Doni Pracner Baze

04 Ljuba Štrbac Uvod u Wombat

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://bioitgenoselect.polj.uns.ac.rs/index.php/sr/2022/06/obuka-odgajivaca-i-predstavnika-odgajivackih-organizacija-seminar-odgajivackih-organizacija/

Obuka odgajivača i predstavnika odgajivačkih organizacija – 89. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

U okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma, tačnije za Dan stočara 26.05.2022. kada Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet u Zemunu i Institut za stočarstvo u Zemunu organizuju stručna predavanja, doc. dr Mirko Ivković i prof. dr Laslo Tarjan predstavili su projekat mladih istraživača – BioITGenoSelect.

Doc. dr Mirko Ivković je predstavio ideju projekta i realizovane aktivnosti, dok je prof. dr Laslo Tarjan izneo dosadašnje rezultate iz oblasti primene veštačke inteligencije u poljoprivredi, sa posebnim akcentom na mlečno govedarstvo.

Predavanju su prisustvovali odgajivači – izlagači i posetioci na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, predstavnici Ministarstva Poljoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, predstavnici odgajivačkih organizacija u stočarstvu i studenti stočarstva.

Program Dan stocara 2022.

BioITGenoSelect-sa AI (prezentacija)

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://bioitgenoselect.polj.uns.ac.rs/index.php/sr/2022/05/obuka-odgajivaca-i-predstavnika-odgajivackih-organizacija-89-medjunarodni-poljoprivredni-sajam-u-novom-sadu/

Poboljšanja aplikacije — podrška za rangiranja na osnovu priplodnih vrednosti

Priplodne vrednosti se sada mogu uvoziti iz spoljnih softvera (primarno Wombat, ali i drugi se mogu dodati). Ove vrednosti se potom automatski preračunavaju u relativne priplodne vrednosti, te se životinje rangiraju na osnovu toga. Izračunavanja se mogu promeniti u zavisnosti od odabranih modela. Ovim se značajno ubrzava proces obrade podataka i izbegava dosta operacija koje su zahtevale ljudski rad. Osim ovog uvoza, postoji i podrška za učitavanja već preračunatih vrednosti po potrebi.

Vrednosti se mogu videti na pojedinačnim stranicama životinja. Podaci su prošireni i linijama koje prikazuju relativne vrednosti u odnosu na 100, čime se omogućava da se brzim pogledom stekne utisak o ovim vrednostima.

 

Naravno, podaci o rangiranjima se mogu pretraživati i na glavnoj stranici.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://bioitgenoselect.polj.uns.ac.rs/index.php/sr/2021/10/poboljsanja-aplikacije-podrska-za-rangiranja-na-osnovu-priplodnih-vrednosti/

Učešće na 12. međunarodnom simpozijumu poljoprivrede AGROSIM 2021

Učestvovali smo na 12. međunarodnom simpozijumu poljoprivrede AGROSIM 2021, gde smo predstavili rad pod naslovom „Effective population size and inbreeding rate of Holstein population in Vojvodina autonomous province (Serbia)“. Simpozijum je održan na Jahorini, Republika Srpska, od 7. do 10. oktobra 2021. godine. Rad je bio prezentovan u obliku postera u okviru sekcije Stočarstvo. Autori rada su: Mirko Ivković, Momčilo Šaran, Vladimir Sapundžić, Ljuba Štrbac i Snežana Trivunović.

Poster

Rad

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://bioitgenoselect.polj.uns.ac.rs/index.php/sr/2021/10/ucesce-na-12-medjunarodnom-simpozijumu-poljoprivrede-agrosim-2021/

Intervju za RTS Nauka

Početkom avgusta ugostili smo snimateljsku ekipu televizijskog kanala RTS Nauka i autorku serijala Promis, Rijaldu Mujezinović. Za potrebe emisije koja prikazuje učesnike Programa za izvrsne projekte mladih istraživača, predstavili smo projekat BioITGenoSelect. Serijal Promis, autorki Aleksandre Todorović i Rijalde Mujezinović, emituje se četvrtkom od 21.25 na kanalu RTS Nauka.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://bioitgenoselect.polj.uns.ac.rs/index.php/sr/2021/08/intervju-za-rts-nauka/

BioITGenoSelect u emisiji „Nauka Privredi“

U emisiji „Nauka Privredi“ od 14. juna 2021. godine predstavljen je projekat BioITGenoselect koji je podržan od strane Fonda za nauku Republike Srbije kroz PROMIS projekat. U emisiji su govorili  člavovi tima dr Mirko Ivković i Momčilo Šaran. Nastaviti čitanje

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://bioitgenoselect.polj.uns.ac.rs/index.php/sr/2021/06/bioitgenoselect-u-emisiji-nauka-privredi/

Učešće na XX Međunarodnom simpozijumu INFOTEH-JAHORINA 2021

U periodu od 17-19. marta 2021. učestvovali smo na jubilarnom XX Međunarodnom simpozijumu INFOTEH-JAHORINA 2021 sa radom pod nazivom: „Possibilities for applying machine learning in dairy cattle breeding“ odnosno „Mogućnosti primene mašinskog učenja u oplemenjivanju mlečnih goveda“ u autorstvu: Laslo Tarjan; Ivana Šenk; Doni Pracner; Dušan Rajković; Ljuba Štrbac.

 

Nastaviti čitanje

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://bioitgenoselect.polj.uns.ac.rs/index.php/sr/2021/03/ucesce-na-xx-medjunarodnom-simpozijumu-infoteh-jahorina-2021/